Polskie Stowarzyszenie Czterokołowców - ATV Polska - Forum - Zobacz temat - Światło szperacz cofania Honda rubicon!
Reklama1
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: 05.11.2024 06:49

Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Światło szperacz cofania Honda rubicon! 
Autor Wiadomość

Quad: Honda rubicon 500
PostWysłany: 14.03.2011 20:51 
Światło szperacz cofania Honda rubicon!
Witam koledzy.
Kupiłem quada i mam następujący problem
ze światłami mijania świeci się szperacz a powinien być na drogowych.
Ktoś wcześniej musiał grzebać, odkreciłem przełącznik przy kierownicy i tam nic nie da rady zrobić- kable pozaklejane. Odkręciłem szperacz a z tyłu nad nim kostka do wyświetlacz.
Gdzie mam szukać czujnika wstecznego do kontrolki na wyświetlaczu żeby podpiąć światło cofania?
Może mi pomożecie jak najszybciej zdiagnozować aby szperacz się zapalał przy drogowych i czujnik cofania?

Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika

Quad: była Honda Foreman 450 S, może coś jeszcze będzie
PostWysłany: 18.03.2011 10:10 
Re: Światło szperacz cofania Honda rubicon!
wojtekrk01 napisał(a):
Może mi pomożecie jak najszybciej zdiagnozować aby szperacz się zapalał przy drogowych i czujnik cofania?

Ja zastosowałem przekaźnik na kontrolce wstecznego i jest OK. Co do podłączenia pod drogowe (mijania chyba), a nie postojowe, to polecam jakiś schemat. Być może jest podobny do mojego. Napisz mi na PW Twój e-mail, to podeślę ci schemat z mojego gada. Te instalacje elektryczne są proste jeśli nie wnikamy w elektronikę.

Profil Tlen Gadu-Gadu
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Quad: Kymco MXer 150
PostWysłany: 18.03.2011 12:10 
Re: Światło szperacz cofania Honda rubicon!
Przekaźnik jest dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem. jednak Podłączając np 20 watową żarówkę bezpośrednio pod zasilanie kontrolki wstecznego przy kluczyku może jednak narobić nam bałaganu w instalacji, bo pobierzemy moc 20 razy większą, niż jest zaprojektowana dla kontrolki.

Jeśli we włączniku świateł nic nie ma, to bardzo możliwe, że podłączenie jest w lampie przedniej.

Mona również podłączyć to inaczej. Nie wiem, jak jest w Twoim quadzie, ale najczęściej jest tak, że z czujnika cofania na skrzyni wychodzi sygnał masy ( włączasz wsteczny i na przewodzie pojawia się masa). W takiej sytuacji wystarczy na Twój szperacz podać plus ze światła "krótkiego", czyli mijania, lub "długiego" czyli drogowego - w zależności od tego, z którym światem ma się zapalać szperacz, a masę z czujnika cofania. Szpreacz będzie się zapalał, gdy włączysz wybrane światło i bieg wsteczny.

Powodzenia

Profil Gadu-Gadu
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz   [ 3 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości