Polskie Stowarzyszenie Czterokołowców - ATV Polska - Forum - Zobacz temat - Łożyska w hondzie Rincon
Reklama1
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: 07.11.2024 17:05

Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Łożyska w hondzie Rincon 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: RABKA I OKOLICE
Quad: Yamaha Grizzly 700
PostWysłany: 04.11.2010 19:09 
Łożyska w hondzie Rincon
Witam. pytanie brzmi: czy można kupić łożysko przednie w cenie poniżej 89 zł do rincona
kolega wymienia w grizzlym łożyska w cenie 16 zł za komplet na jedno koło i śmigaja jak oryginały po 200zł. Jeśli ktoś ma namiary na jakiś sklep z tanimi łożyskami proszę o pomoc.

Awatar użytkownika

Miejscowość: Zielona Góra
Quad: Honda Rincon TRX680FA 2008!!!
PostWysłany: 04.11.2010 19:58 
Re: Łożyska w hondzie Rincon
Niestety łożyska te nie maja tanich zamienników. Nawet jeśli już kupisz same łożyska to nie dostaniesz uszczelniaczy, więc najlepiej kupować w zestawie. Poszukaj na "aledrogo" :)

Image Piszę poprawnie po polsku
.

Profil Gadu-Gadu WWW

Quad: Honda 680
PostWysłany: 04.11.2010 19:59 
Kolego, jak napisał ITAL jeżeli możesz je kupić za 89 zł to je kupuj ponieważ jest to dobra cena. Do Rincona nie ma zamienników innych firm (jak to ma miejsce w łożyskach np. do samochodów) jesteśmy skazani albo na oryginał albo zamiennik firmy ALL BALS. W Rinconie bardzo ważne są też uszczelniacze łożysk , ponieważ oryginalne nie są osłonięte (to jest dobre rozwiązanie ponieważ co jakiś czas sami możemy uzupełnić smar).Kupuj je i śmigaj, nie staraj się poprawiać Hondy :D
Pozdrawiam, BORYS40

Awatar użytkownika

PostWysłany: 05.11.2010 17:04 
kupiłem dzisiaj all balls za 85 zł faktycznie żadna hurtownia sklep i fabryka nie mają łożysk w tych wymiarach. A Hondy nie poprawiam Borys ale jak słyszysz o zamiennikach do griizzly za 16 zł to nie mów że nie chciałbys za 15 :D. Dzięki za pomoc pozdrawiam

-- dodano 05.11.2010 17:04 --

I znowu problem założyłem łozysko uszczelniacze smar dałem dokręciłem na maxa i dalej jest luz mniejszy niż był ale jest co w takim razie mogło się jeszcze wyhuśtać ma ktoś jakis pomysł?? bo ja już chyba nie

A.P.T. Poznań Team

Miejscowość: A.P.T. - ATV Poznań Team
Quad: sprawny
PostWysłany: 05.11.2010 17:36 
sworznie wahaczy i zwrotnicy sprawdź, jeśli luz jest jak naciskasz koło od siebie i do siebie trzymając je jedna ręką na dole a drugą na górze, zobacz też czy nie masz luzu na górnym wahaczu, możliwe że masz do wymiany metalowe i plastikowe tulejki. Jeśli luz masz trzymając koło i próbując je obrócić to do wymiany końcówki drążków kierowniczych.

Profil Gadu-Gadu

PostWysłany: 05.11.2010 21:30 
Clearrock, ja stawiam na luz pomiędzy piastą i łożyskiem w wyniku wypracowania piasty (jest z aluminium i dużo łatwiej ją uszkodzić niż z żeliwa czy staliwa). Ja niestety przerobiłem to na sobie, po zakupie używanej hondzi zakupiłem łożyska ponieważ był lekki luz. Podczas zakładania łożyska dziwnie lekko weszły w piastę. Po złożeniu zonk ten sam luz na nowych łożyskach. (zakładam ,że jak napisał Woźny nie są to luzy w zawieszeniu) Masz 3 możliwości naprawy w zależności od ilości kasy i wielkości luzu:
1.nowe piasty i łożyska (koszt około 380 piasta + 85 łożysko)
2.osadzenie łożyska w piaście na klej do osadzania łożysk loctite ( jeżeli luz nie jest za duży koszt około 50 zł)
3.osadzenie łożyska na pasek aluminium wyciety z puszki po moim ulubionym napoju :D owinięcie nim łożyska i wcisnięcie do piasty za pomocą prasy. (koszt 2,5 - 8 zł w zależnośi od zawartości puszki, koszt niewielki a można połączyć dwie pasje :wizi: )
Zgadnij, która metoda działa bezawaryjnie u mnie od 2000 km :D
Pozdro Borys

Awatar użytkownika

PostWysłany: 09.11.2010 18:30 
Aby nie robić kryptoreklamy nie zdradzę z jakiej puszki i po jakim napoju wyciąłem pasek i osadziłem na piaście łożysko. Faktycznie piasta się wyhuśtała i przez to był lekki luz. Teraz jest wszystko ok no i dwie pasję się udało ze sobą połączyć :uśmiech: dzięki za pomoc i za to że sprawiłeś moją pracę przy łożysku skuteczną i przyjemną Borys a ile tak naprawdę pociąłem to już lepiej nie mówię :P .

P.S wszystkim pozostałym też dzięki za podpowiedzi

PostWysłany: 09.11.2010 20:14 
Clearrock, a widzisz mamy jednak fajną pasję kilka rzeczy można połączyć w pasjonującą całość :uśmiech:
Cieszę się , że i u Ciebie działa.
Pozdro, Borys

Awatar użytkownika

Miejscowość: Legionowo
Quad: Honda TRX680FGA
PostWysłany: 20.04.2011 09:18 
clearrock napisał(a):
faktycznie żadna hurtownia sklep i fabryka nie mają łożysk w tych wymiarach.

Są i to teoretycznie lepsze :) bo obustronnie kryte 2RS albeco sprzedaje
niestety kosztują 320 zł za komplet z dostawą do chaty, nie mają uszczelniaczy w tych wymiarach, co prawda śred zew i wew jest identyczna lecz głębokość jest większa o 1 i o 3mm. Jak sądzicie będą pasować? oryginalne to jakaś porażka cenowa..

Profil Gadu-Gadu
A.P.T. Poznań Team

Miejscowość: A.P.T. - ATV Poznań Team
Quad: sprawny
PostWysłany: 20.04.2011 11:41 
Ja brałem zawsze łożyska z albeco, ale idealnie takie same jak oryginały + nowe uszczelniacze Hondowskie, wszystko działa bez zarzutu, a na takich łożyskach zrobiłem 8 tysięcy km bodajże i pojawiły się lekkie luzy.

Profil Gadu-Gadu
MultiMoto
MultiMoto
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa i okolice
Quad: Quad czy motocykl - nie ma znaczenia ;)
PostWysłany: 20.04.2011 13:41 
Zamiast puszek używajcie chemii firmy np. Loctite do osadzania łożysk w wybitych elementach lub tym podobnych. To naprawdę działa.

Profil Facebook WWW
Awatar użytkownika

Quad: AC 500
PostWysłany: 20.04.2011 17:54 
Ta puszka chyba jeszcze bardziej rozharata piaste :?:
Swoją drogą zrobić piaste z aluminium...to się na pewno sprawdza przy jezdzie po asfaltach,ale w terenie,gdzie koła nieustannie są poddawane bocznym siłom.
Jak za piaste 380zł to i tak nie zle,są marki gdzie ta impreza kosztuje prawie tysiąc.
Też to przerabiałem,trza bardzo uważać na pierwsze objawy luzu na łożyskach i zara interweniować.

Awatar użytkownika

PostWysłany: 20.04.2011 18:09 
jak na razie przez całą zimę aż do teraz quad dostaje w d..pe w terenie okropnie i zero luzu na łożyskach z puszka więc myśle ze da rade a jak się piasta rozsypie do konca to wtedy pomysle nad wymiana

Awatar użytkownika

Quad: Kingquad 700 07r
PostWysłany: 20.04.2011 18:39 
I muszę Was rozczarować wczoraj chciałem kupić piastę co prawda do TRX 300 i pan zaśpiewał 611zł (po rabacie 8%) dodam że za identyczną pół roku temu dałem 311zł. Do rincona z tego co się orientuje to kosztuje ok 550zł. Koleś powiedział że oryginały średnio poszły o 4% do góry, poza tym ktoś w hondzie jorgną się że lepiej się opłaca kupić całą piastę niż sworzeń łożysko i uszczelniacze bo w sumie komplet złożony kosztował tyle samo co w częściach i powiedzmy że piasta gratis była :P. I niestety w moim przypadku czar prysł czekam na części oddzielnie nie będzie szybko i przyjemnie :/

Ostatnio zmieniony przez mpiekacz, 20.04.2011 18:39, edytowano w sumie 1 raz

Awatar użytkownika

Miejscowość: Legionowo
Quad: Honda TRX680FGA
PostWysłany: 20.04.2011 20:27 
Generalnie z tymi cenami w Hondzie to jest różnie, jak to się mówi kwadratowo lub podłóżnie. Ostatnio pękła mi manszeta przy tarczy na wale. W Autowitolin koleś mi powiedział przeszło 50zł a Honda Plaza dwadzieścia pare :?: żarówka reflektora kosztuje prawie 150 zł :szok: a pan sprzedawca mówi - żeby Pana nie zrazić proponuję rabat 50% :?: Pytam o uszczelniacze do łożysk - prawie 200 PLN za 4 gumki warte może z 15-20 zł , normalnie czeski film...

Profil Gadu-Gadu
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz   [ 19 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości